Het verschil tussen een fysiotherapeut en een osteopaat

In dit artikel behandelen we de belangrijkste verschillen tussen een fysiotherapeut en een osteopaat.
Bijna iedereen kent de fysiotherapeut, jongeren komen vaak als eerste in contact met een fysiotherapeut als ze te snel zijn gegroeid, of wanneer ze tijdens het sporten een vervelende blessure oplopen. Ouderen bezoeken de fysio vaak bij langdurige rug of nekklachten. Tegenwoordig is het ook veel makkelijker om de stap naar een fysiotherapeut te maken, omdat je geen verwijzing van de huisarts meer nodig hebt. Tussen fysiotherapeuten zit ook een heel groot verschil. Er zijn zeer namelijk veel verschillende soorten behandelingen, vaak heeft elke ervaren fysiotherapeut zijn eigen specialisme. Dit zijn de meest voorkomende specialismen in fysiotherapie:

• Sportfysiotherapie
• Manuele therapie
• Revalidatie therapie
• Shockwave therapie

Fysiotherapie richt zich op specifieke spieren die de pijn veroorzaken. Dit is meteen het verschil met een osteopaat, die richt zich namelijk op het gehele lichaam. Een osteopaat kijkt naar de bewegelijkheid van weefsels. Osteopathie is de laatste jaren steeds populairder in Nederland. Vooral bij chronische rug of nekklachten is een afspraak met een osteopaat het proberen waard. Veel klachten zijn echter ook op te lossen met fysiotherapie, maar als na verloop van tijd (weken tot maanden) dezelfde blessure/pijn terugkeert, dan is de kans groot dat het probleem chronisch is. Met fysiotherapie is het dan alleen te behandelen en niet op te lossen. Hieronder geven we een aantal klachten weer. Ga je naar de fysiotherapeut of osteopaat?

Sportblessure: fysiotherapeut
Verstuikte enkel: fysiotherapeut
Revalidatie na een ongeluk: fysiotherapeut
Terugkerende rugklachten: osteopaat
Chronische hoofdpijn: osteopaat
Orgaanklachten: osteopaat

De behandelingen bij een osteopaat worden nog niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Het is van belang dat je je laat behandelen door een erkende osteopaat die is aangesloten bij NRO en NVO

Leave a reply