Fysiotherapeut nodig?

We krijgen er allemaal mee te maken in ons leven. Een verrekte spier, het herstellen van een operatie of het oplopen van een sportblessure. Dit zijn vaak geen prettige ervaringen. Vaak ga je met lichamelijke klachten eerst langs een huisarts. Deze verwijst je dan door na een specialist. Echter kun je zonder verwijzing van een arts geholpen worden door een fysiotherapeut. Als je een jaarlijkse vergoeding hebt aan behandelingen dan kun je zelf rechtstreeks met de juiste fysiotherapeut contact leggen. Echter weten we niet altijd precies wat de klachten zijn en komen daardoor niet gelijk bij de juiste therapeut terecht. We zullen hier een aantal veel voorkomende klachten uitleggen en hierbij vermelden welke soorten therapieën er zijn. Zo voorkom je een lang behandeltraject bij de verkeerde therapeut.

Lichamelijke klachten

Lichamelijke klachten kunnen sterk uiteenlopen. Denk aan een pijnlijk lichaamsdeel. Dit zijn over het algemeen nog kleine klachten. Wanneer je geopereerd bent of je schouder uit de kom is heb je directe hulp nodig. Je gaat vaak direct naar een arts, maar een arts kan je vaak geen therapie geven. Hij voorziet je van advies en eventueel pijnstillende medicatie. Je zult met een speciale klacht dus door een specialist moeten worden geholpen. Je kunt je voorstellen dat je met een voetprobleem als volwassene niet naar een kinderfysiotherapeut gaat. We kunnen namelijk onderscheid maken tussen fysiotherapeuten. Als je fysiotherapie nodig hebt zul je in contact moeten komen met een specialist die je klacht ook kan behandelen. Hieronder leggen we de soorten fysiotherapie uit, zodat je een beter beeld krijgt met welke klachten je welke therapie nodig hebt.

Soorten therapie

Er zijn zoveel soorten klachten, van lichamelijk tot geestelijk, dat er diverse therapieën zijn. Elke soort klacht heeft namelijk een andere aanpak nodig. Heb je een hernia dan zul je een speciale therapie moeten krijgen die zich richt op rugklachten. We zetten hier een aantal meest voorkomende fysiotherapieën op een rijtje:

  • Dry needling: hierbij wordt gebruikt gemaakt van naalden door met een speciale techniek de triggerpoints in verkrampte spieren te kunnen verminderen.
  • Bekkenfysiotherapie: is gericht op het bekkenbodemgebied zoals de bekken, lage rug of de onderbuik.
  • Oedeemtherapie: is een speciale behandelmethode voor overtollig vocht en het ophopen hiervan in verschillende lichaamsdelen.
  • Geriatrie fysiotherapie: is vooral op ouderen gericht die klachten hebben door ouderdom. Denk aan slechter lopen, lichamelijke beperken en psychologische stoornissen.
  • Sportfysiotherapie: het woord sport zegt het al, speciale therapie voor sportblessures.
  • Kinderfysiotherapie: therapie voor kinderen die nog in de groei zijn. Uiteenlopend van motorische klachten tot andere ontwikkelingsproblemen.
  • Podotherapie: is vooral gericht op alle klachten rondom de voet-, enkel,- en knie. Letterlijk vertaald betekent het voettherapie.
  • Fysio fitness: een medische vorm van fitness waarbij je tijdens het sporten begeleiding krijgt van een fysiotherapeut. Denk bijvoorbeeld aan het revalideren na een operatie.

Nu je weet welke diverse therapieën er zijn en kun je makkelijk een keuze maken welke klacht onder welke therapie valt. Zo wordt je sneller geholpen door de juiste specialisatie te kiezen. Fysiotherapie Glanerbrug heeft al deze specialisaties in huis, dus neem nu contact op met de fysiotherapeut!

Leave a reply