Oud worden met het Okinawa dieet?

De mensen op het Japanse eiland Okinawa worden oud, en dan bedoelen we echt oud. Het is het land met de meeste 80 plussers. Hoe dat kan? Een kwestie van een gezonde levensstijl aanhouden. 25% van onze levensduur wordt bepaald door genen, en de overige 75% wordt bepaald door een goede levensstijl. Tevens voorkomen de Japanners door hun goede levensstijl dat ze vatbaar zijn voor ziektes.

Wat voor levensstijl hebben de Okinawa’s?

Volgens de bewoners op het eiland Okinawa, begint het bij een goede levensstijl. Begin de dag met een doel, weet waarom je je bed uitkomt. Eet meer groente dan vlees, en veel soja. Geniet veel van de zon, daar krijg je veel Vitamine D van binnen. Blijf actief, en kijk naar de toekomst, laat het verleden rusten, geniet van het moment.

Wat eten de mensen op Okinawa?

In Japan zelf wordt er veel rijst gegeten, maar op het eiland Okinawa wordt er slechts beperkt rijst gegeten. Dit komt doordat er op het eiland Okinawa maar beperkt rijst groeide, hierdoor aten ze zoete aardappel omdat deze wel goed groeide. Het Okinawa dieet bestaat voor maar 34% uit granen, en maarliefst 57% uit groente waaronder dus de zoete aardappel. Voor 1% komen de calorieën uit noten en zaden, suiker, vis, ei, zuivel en fruit. 2% van het dieet bestaat uit olie en 5% uit peulvruchten zoals soja.

Voeding als medicijn?

De Okinawa’s stellen dat hun voeding ook wordt gebruikt als medicijn. Het Okinawa dieet werkt bijvoorbeeld ontstekingsremmend door de toevoeging van kurkuma, sopropo (bitter lemon) en zeewier. Sopropo wordt veel toegevoegd aan roerbakschotels, hierdoor kun je de bloedglucose op pijl houden, en diabetes type 2 hierdoor minder vaak voorkomt.

Nog een andere bewering is dat door de bladeren van de zoete aardappel te eten, de groei van kankercellen zouden worden afgeremd. Ook zegt men dat er veel tofu wordt gegeten zodat borst- en prostaatkanker kan worden voorkomen.

Tags:  

Leave a reply