Hoe kies je de beste zorgverzekering?

De zorgverzekering in Nederland, of te wel de basisverzekering, is een verplichte verzekering die voor alle ingezetenen van Nederland gelijk is. Het is deze zorgverzekering die de noodzakelijke op genezing gerichte zorg dekt. De belangrijkste kenmerken van de zorgverzekering zijn de acceptatieplicht van de maatschappijen en de verzekeringsplicht. Alle verzekeringsplichtigen moeten zich binnen Nederland verzekeren en de verzekeraars zijn op hun beurt verplicht de verzekeringsplichtigen aan te nemen. Het is wel zo dat door de overheid de inhoud wordt samengesteld van de basisverzekering. Vanaf 2008 geldt voor de ouderen een eigen risico die jaarlijks wordt verhoogd.

De invoering

Toen de zorgverzekering werd ingevoerd in 2006 zijn het ziekenfonds en de particuliere zorgverzekering verdwenen. Ook de speciale regeling die er was voor ambtenaren is daarbij komen te vervallen. Er werd marktwerking ingevoerd in de zorg. De verzekeraars moesten, om klanten binnen te halen, tegen elkaar gaan concurreren. Dit is gunstig voor de verzekerden en zorgverleners. De zorgverleners doen het via een proces van inkoop om gecontracteerd te worden door de zorgverzekeraars.

Aanvullende verzekeringen

Wanneer je een zorgverzekering wilt gaan afsluiten of oversluiten is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Het is belangrijk voor je dat, wanneer je naar bijvoorbeeld een ziekenhuis gaat, dat je weet dat zij de rekening sturen naar je zorgverzekeraar. Ook is het belangrijk dat je goed weet wat je allemaal verzekerd. Ongeveer 94% van de zorgkosten zijn in de basisverzekering gedekt. Toch zijn er veel mensen die een basisdekking willen uitbreiden. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan de tandartsverzekering, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en andere misschien belangrijke onderdelen voor je. Denk aan brillen of contactlenzen of anticonceptiva. Dat zijn zo maar een paar onderdelen die je misschien extra wilt bijverzekeren. Dat zijn onderdelen die voor iedereen verschillend zijn. De premie voor een aanvullende verzekering kan uiteenlopen van € 5,- tot wel € 50,-. Voor de aanvullende verzekering is geen acceptatieplicht. Je zal soms een medische selectie moeten ondergaan. Zeker voor het bijverzekeren van de tandarts is dat vaak het geval. Kijk dus alle gevallen en zorgaanbieders goed na voordat je besluit welke verzekering bij je past. Is men snel met uitbetalen van bedragen die je declareert? Dat is namelijk ook een reden om bij een bepaalde zorgaanbieder te gaan.

Overstappen

Wanneer je gaat overstappen moet je de afweging maken en je de vraag stellen waarom je eigenlijk wilt overstappen? Je moet er een goede reden voor hebben anders kun je beter bij die zorgverzekeraar blijven waarbij je misschien al jaren zit. De premie die je betaalt kan van invloed zijn om over te stappen. Door over te stappen op een goedkope zorgverzekering kan er jaarlijks tot €450,- bespaard worden.

Leave a reply