Eigen risico – Verstandig of niet?

In Nederland letten we graag op de centjes. Zo gaan we naar de goedkoopste supermarkt, bekijken we tientallen mobiele telefoonabonnementen en vinden we onze zorgkosten al vrij snel te hoog. Een mogelijk om die zorgkosten te verlagen is door het nemen van vrijwillig eigen risico. Maar, waarom zou je dit doen, is dit wel verstandig en hoeveel scheelt dit je nou eigenlijk? We duiken er in en geven je antwoorden!

Waarom meer eigen risico?

Mensen verhogen vaak hun eigen risico op basis van de afgelopen jaren. Als jij namelijk in, bijvoorbeeld, 2014 en 2015 weinig gebruik hebt gemaakt van zorg, kun jij ervoor kiezen om in 2016 een hoger eigen risico te nemen. Waarom doen mensen dit? Het lopen van meer risico kun je zien als ruil. Jij loopt meer risico en in ruil daarvoor betaal jij minder zorgpremie. De kortingen zijn niet vastgesteld want die verschillen per zorgverzekeraar, deze kun je wel allemaal zien via de Overstappen.nl zorgvergelijker. De kortingen kunnen wel al snel oplopen tot tientallen euro’s per maand. Het kan dus zeker de moeite waard zijn.

Wat is het maximale vrijwillige eigen risico?

Het verplichte eigen risico was in 2016 €385. Dit zou je, mits je hier zelf voor kiest, kunnen verhogen met €100, €200, €300, €400 of €500. Het maximale bedrag voor je eigen risico komt dus neer op €885. Het is belangrijk om te bedenken dat als er een keer een hoge rekening komt, je dit in één keer moet kunnen betalen. Is dit niet het geval? Dan kan het verstandiger zijn om te kiezen voor het laagst mogelijke eigen risico.

Gevaren van hoog eigen risico

In het meest positieve geval ben je volledig gezond in het jaar dat je een hoog eigen risico gekozen hebt en bezoek je nooit de dokter. Dan heb je geprofiteerd van een mooie korting omdat je niets van je eigen risico hebt hoeven te betalen. Het risico ligt er natuurlijk in om wel gebruik te maken van de zorg. We gebruiken even een voorbeeldje met bedragen om te proberen het duidelijker te maken:

Stel, je hebt alleen het verplichte eigen risico van €385.
In januari ga je naar de huisarts, je huisarts vertrouwt het een en ander niet en stuurt je door naar het ziekenhuis voor een verder onderzoek. Voor alle zekerheid schrijft je huisarts je medicatie voor.

De kostenposten zijn als volgt: €40 voor het bezoek aan de huisarts, €200 voor het ziekenhuis en €85 voor de medicatie.
Huisartsbezoek valt niet onder het eigen risico. Het bezoek van het ziekenhuis en medicatie wel.
Je huisartsbezoek wordt dus volledig vergoed.
Je betaalt: €385 – €200 – €85 = €100. Je behoudt hiermee €100 eigen risico. Volgende maand moet je weer langs het ziekenhuis en heb je een rekening van €200. Hiervan betaal je nog maar €100. Mocht je een hoger eigen risico gekozen hebben zou je wel de volledige €200 moeten betalen!

Welke zorgverzekering en welk eigen risico past  bij mij?

Dat hangt er vanaf hoe vaak jij verwacht gebruik te maken van de zorg. We raden je aan om via Overstappen.nl zorgverzekering 2017 te vergelijken. Binnen no-time heb je een duidelijk overzicht wat voor jou de mogelijke besparingen zijn.

Leave a reply