Wat is het verschil tussen zelfrespect en zelfvertrouwen?

Veel mensen gebruiken de woorden zelfrespect en zelfvertrouwen vaak door elkaar. Maar zelfrespect of het gevoel voor eigenwaarde en zelfvertrouwen zijn wel wat anders. Het zelfvertrouwen is één deel van het zelfrespect. Het zelfrespect is de bredere categorie en zelfvertrouwen is één van de vele subcategorieën van zelfrespect.

Zelfvertrouwen betekent het vertrouwen hebben dat je met succes dingen kunt doen. Als je zelfvertrouwen hebt, geloof je in je vermogen om de dingen te kunnen bereiken, die je van plan bent te doen. Je kunt op sommige gebieden veel vertrouwen hebben, terwijl je weer op andere gebieden weinig vertrouwen hebt. Je kunt bijvoorbeeld vertrouwen hebben in jouw vermogen om het goed te doen op het werk, maar het vertrouwen missen als het gaat om het opbouwen en het onderhouden van intense en bevredigende relaties.

Jouw niveau van zelfvertrouwen beïnvloedt hoe goed je erin slaagt om te bereiken wat het ook is dat je probeert te doen. Iemand die er zeker van is dat hij succesvol op een sollicitatiegesprek zal zijn, zal dat veel eerder zijn dan iemand die niet gelooft dat hij het zal kunnen. Zelfvertrouwen beïnvloedt dus op een zeer praktische manier het succes in je leven.

Het zelfrespect, aan de andere kant, is het jouw gevoel van persoonlijke waarde. Het verwijst naar hoe waardevol jij je voelt omdat je gewoon de persoon bent die je bent, ongeacht wat je bereikt. Het is jouw houding ten opzichte van jezelf als de persoon die je zelf waarneemt. Daarom is het veel breder dan het zelfvertrouwen, omdat je zelfrespect de som is die je krijgt als je al je percepties van jezelf optelt in termen van wat je bereikt, hoe je je voelt, hoe je je gedraagt tegenover anderen, hoe anderen zich gedragen naar jou, wat er met je gebeurt tijdens je leven, jouw lichaamsperceptie enzovoort.

Het zelfrespect heeft van nature grotere consequenties dan zelfvertrouwen. Het beïnvloedt je relaties met andere mensen, wat voor soort gebeurtenissen en mensen je in je leven aantrekt, je mentale gezondheid, je fysieke gezondheid en nog veel meer. Het zelfrespect beïnvloedt zelfs alles. Als er iets is dat je in je leven wilt veranderen – of het nu een specifiek probleem is of als je op een bepaald gebied iets wilt verbeteren – moet je beginnen met het verhogen van je zelfrespect. Het lukt je misschien om je gevoel van eigenwaarde te vergroten als een bijproduct van het werken aan iets anders of je moet je misschien direct richten op je zelfrespect.

Lees verder: Eigenwaarde betekenis

Leave a reply