Hoe krijg je meer zelfvertrouwen

Te weinig zelfvertrouwen is een probleem wat vaak voor komt. Ik vertel in dit artikel wat zelfvertrouwen is, wat de oorzaak is van te weinig zelfvertrouwen is en wat je kunt doen om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is een kijk op je eigen kunnen, welke hindernissen en taken kun je aan en welke niet. Sommigen zeggen dat het een balans is tussen waardigheid en vaardigheid. Als je bepaalde vaardigheden vergroot door deze bijvoorbeeld te oefenen vergroot dit je zelfvertrouwen, je weet dan dat je dit kan en daar twijfel je dan niet meer over.

Zelfvertrouwen heeft ook te maken met waardigheid en respect. Ook met het accepteren van jezelf heeft het te maken, jezelf accepteren met je sterke en minder sterke kanten.

De oorzaak van zelfvertrouwen

Je ontwikkeld je zelfvertrouwen al als je nog klein bent. Ook je karakter kan er mee te maken hebben, sommigen voelen zich daardoor al zekerder dan anderen. Ook je ouders, vriendjes en vriendinnetjes spelen hier een rol bij. Als zij je altijd goed behandelen met veel respect en liefde zal dat zorgen voor meer zelfvertrouwen.

Als je veel wordt gepest op school of als je veel commentaar krijgt op wat je doet zal je zelfvertrouwen daardoor afnemen. Dan ga je twijfelen aan jezelf of je het wel goed doet en durf je minder te ondernemen omdat je denkt dat anderen er wat van zeggen.

Als je geen succes behaald heb je ook geen bevestiging van dat je het wel kan. Zo kun je in een negatieve spiraal komen. Maar er zijn gelukkig manieren om daar weer uit te komen en je zelfvertrouwen te vergoten.

Zelfvertrouwen vergroten

Als je te weinig waardering hebt voor jezelf kan dit grote gevolgen hebben, zo kun je in een depressie komen om zelfs zelfmoordneigingen krijgen. Het is dan dus hoog tijd om er iets aan te doen maar dat kun je meestal niet zelf zomaar even veranderen. Daarvoor moet je actie ondernemen.

Ik geef nu een aantal tips die je kunnen helpen om je zelfvertrouwen te vergroten.

  1. Wordt bewust van je denkfouten en gedachten. Wat denk je bij een bepaalde situatie en hoe voel je je. Probeer dit te herkennen, als je dit herkent kun je het veranderen.
  2. Leer om gedachten die je kunnen helpen te ontwikkelen. Dus je moet niet denken “ik kan dit niet” of “bij mij gaat alles toch fout”. Je moet proberen om deze gedachten meer naar de werkelijkheid te krijgen bijvoorbeeld door te denken “ok dit ging niet helemaal goed maar de volgende keer gaat het vast beter”, positief leren denken dus.
  3. Confronteer jezelf met je angsten, dus loop niet weg maar doe het toch. Hoe meer je dit doet hoe makkelijker het wordt en zo kun je wel succes behalen.
  4. Wees niet bang en probeer nieuwe dingen uit. Je leert van je eigen fouten en door uit je comfortzone te stappen kun je nieuwe ervaringen op doen.
  5. Schrijf je successen op en je kwaliteiten en lees deze regelmatig terug, zo wordt je er aan herinnert wat je wel kan. Investeer in relaties en vriendschappen en zorg goed voor jezelf. Probeer kritiek als een mening te zien waar je het niet mee eens hoeft te zijn en vergelijk jezelf niet met anderen, ieder mens is uniek.

Door deze punten toe te passen kun je je zelfvertrouwen als vergroten. Misschien kun je dit niet alleen maar door met meer succesvolle en positieve mensen om te gaan krijg je meer energie en kan het je wel gaan lukken.

Leave a reply