Afvallen met het eiwitdieet – Hoe werkt het?

Afvallen met het eiwitdieet – Hoe werkt het?

Als je probeert af te vallen, ben je vast wel op de hoogte van de laatste rage; een eiwitdieet. Deze manier van lijnen is razend populair en er duiken elke dag ook steeds meer diëten op die onder deze noemer vallen. Maar werkt het eiwitdieet nou echt beter dan andere manieren om af te vallen? En welk effect heeft een dergelijk dieet op je lijf?

De claims van een eiwitdieet

Als je je al in hebt gelezen over een bepaald eiwitdieet, dan heb je wellicht leuzen gehoord zoals ‘sneller afvallen met een eiwitdieet‘, ‘verhoog je stofwisseling’ en ‘bouw sneller spieren op dan ooit tevoren’. Zulke claims zijn natuurlijk erg overtuigend, maar kloppen ze wel? Studies hebben inderdaad bewezen dat dit dieet het effectiefst is om af te vallen en je gewicht onder controle te houden. Echter komt dit niet zozeer omdat het je stofwisseling zou versnellen. Dit is eerder gelegen aan het feit dat eiwit je prettig vult en ervoor zorgt dat je minder hongergevoel hebt na een eiwitmaaltijd, dan een maaltijd met koolhydraten of vetten. Daarbij komt nog dat eiwitten per gram maar 4 calorieën bevatten, terwijl vetten er maar liefst 9 bevatten er gram. Als je dus sneller vol zit van eiwit – en hier dus minder van eet – en je krijgt tevens minder calorieën binnen per gram, dan leidt dit al snel tot een forse besparing. Ook is het zo dat eiwit een thermogeen effect heeft. Dit houdt in dat per gram eiwit dat je tot je neemt, je lijf een deel van de calorieën in het eiwit nodig heeft, om de voeding te verwerken. Je verbrandt dus al meer calorieën tijdens het eten van eiwit, dan bij elk ander macronutriënt.

Het bijkomende voordeel van eiwit

Een groot voordeel dat eiwit heeft, is dat het een bouwstof is voor je lijf en geen echte energiebron. Dit betekent dat wanneer je voldoende eiwit eet, je lichaam de gelegenheid heeft om spieren op te bouwen. Wanneer je een grotere spiermassa hebt, voel je je niet alleen veel fitter, maar je ziet er ook beter uit. Belangrijker is echter het feit dat je met meer spiermassa ook meer calorieën verbrandt, zelfs als je niets doet! Een groot voordeel natuurlijk, omdat je zo gemakkelijker en sneller afvalt. Dit houdt echter ook in dat je niet op puur eiwit kunt leven, je lichaam heeft ook een beetje koolhydraten en vetten nodig. Door meer eiwit te eten, kun je echter toch genieten van alle voordelen van een eiwitdieet!

Leave a reply