Waarom frisdrank drinken niet langer een optie is

Waarom frisdrank drinken niet langer een optie is

Je wist vast al dat frisdrank geen gezonde keuze is, zeker wanneer je wilt afvallen. Het een echte dikmaker, zit boordevol suikers, en bevat nauwelijks voedingsstoffen. De enorme hoeveelheden suiker zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel, wat een aanleiding is voor insuline-resistentie, de voorbode van diabetes type II. Nog niet overtuigd? Frisdrank is ook nog slecht voor je tanden, en werkt ronduit verslavend op je hersenen in.

Maar er is meer. Nog meer? Ja, nog meer.

Een recent Japans onderzoek vond een rechtstreekse correlatie tussen de hoeveelheid frisdrank die iemand drinkt en het risico dat die persoon leidt op een hartaanval.

Laten we even wat verder inzoomen op die studie. Er werden gegevens van ongeveer 800.000 patiënten gebruikt: over de statistische relevantie van de resultaten valt dus moeilijk te twisten. Het onderzoek werd geleid door professor Keijiro Saku van de Fukuoka universiteit in Japan. Hij zegt dat dit niet de eerste studie is die een correlatie aantoont tussen het drinken van frisdrank en het voorvallen van cardiovasculaire ziekten in het algemeen, maar dit is wel de allereerste studie die zo’n rechtstreeks verband vindt tussen frisdrank en hartaanvallen.

Voor de studie werd enkel gebruikt gemaakt van zogenaamde out-of-hospital cardiac arrests, hartaanvallen die buiten het ziekenhuis plaatsvinden dus. De reden hiervoor is dat hartaanvallen in het ziekenhuis vaak het gevolg zijn van andere omstandigheden (bijvoorbeeld erfelijke ziekten of gevaarlijke operaties) die weinig met je levensstijl te maken hebben. Door enkel gebruik te maken van hartaanvallen buiten het ziekenhuis, elimineerden de onderzoekers dus een hele boel ruis uit hun data en het resultaat was verbluffend.

De studie vergelijk het voorvallen van hartaanvallen (rekening houdend met de leeftijd van iedere patiënt) met de consumptie van frisdrank in de periode van 2005 tot 2011, en dit in alle 47 prefecturen van Japan. De gegevens van 797.422 patiënten werden hiervoor gebruikt. Gegevens over hun frisdrank-consumptie werden geleverd door het Japanse Ministerie van Gezondheid en Werk. De onderzoekers vonden dat er een statistisch relevante correlatie was tussen het drinken van frisdranken en het voorvallen van hartaanvallen. Het gebruik van andere dranken, zoals groene thee, vruchtensap, groentesap, melk en mineraalwater werd eveneens onderzocht, maar hier werden geen significante correlaties gevonden met hartaanvallen.

De conclusie lijkt duidelijk: wie een gezond hart en een lang leven wilt, kan maar beter stoppen met het drinken van frisdrank. Professor Saku, de auteur van de studie, zegt echter dat we voorzichtig moeten zijn met het interpreteren van deze data. Hij zegt dat de studie wijst op een correlatie, maar niet noodzakelijk op causaliteit. Deze studie toont dus eigenlijk niet aan dat je van frisdrank drinken een hoger risico op een haartaanval loopt, maar enkel dat mensen die veel frisdrank drinken ook vaker hartaanvallen krijgen. Een subtiel, maar toch erg belangrijk verschil. Toch hoeven we niet veel verbeelding te gebruiken om te beseffen dat frisdrank over het algemeen slecht is voor je lichaam, en dus ook best het risico op hart- en vaatziekten zou kunnen verhogen.

Wil jij bouwen aan je gezondheid? Klik dan hier.

Tags:  

Leave a reply