Waarom de voordelen van slapen vaak wordt onderschat

Zeg eens tegen de gemiddelde persoon dat je een boek over gezonde voeding of sporten leest en ze zullen ge├»nteresseerd klinken. Maar wanneer je zegt dat je een boek leest over slapen dan kijken de meeste mensen verbaast op. Slaap is een onderwerp dat vaak wordt verwaarloost. Dat terwijl het ontzettend belangrijk is en misschien wel het belangrijkste als het gaat om je slaap. 

De meeste mensen kunnen weinig vertellen over slapen

De kennis van slaap ligt bij de meeste mensen erg laag. Dat terwijl we veel lezen over hoe we onze voeding kunnen verbeteren. Maar wanneer we slapen dan doen we toch sowieso al genoeg? In veel gevallen echter niet. Veel mensen denken dat ze prima slapen, omdat ze 7 of 8 uur in slaap zijn geweest en zich overdag wel prima voelen.

Toch leven we in een tijd waarin er meer insomnia is dan ooit in het verleden. Er zijn namelijk veel dingen waar we vandaag de dag mee te maken hebben die ervoor zorgt dat de kwaliteit van onze slaap een stuk minder is. Met hetzelfde aantal uren slaap kunnen we dus veel dieper slapen en meer uit onze tijd halen die we in ons bed doorbrengen.

Factoren waardoor we minder goed slapen

Een van de belangrijke redenen waarom we minder goed slapen is doordat we vandaag de dag steeds meer blauw licht om ons heen hebben. Dit komt van veel verschillende soorten verlichting. Het komt ook van normale verlichting, maar voornamelijk van smartphones, laptops, tablets en dergelijke apparatuur. ‘s Avonds laat nog veel op je telefoon actief zijn of op de laptop voor het slapen gaan, is ontzettend slecht voor onze slaapkwaliteit.

De reden daarvoor is dat onze interne klok een soort van wordt gefopt. Deze moet een seintje geven als het donker/avond wordt, zodat er een start kan worden gemaakt met de melatonine aanmaak in het lichaam. Melatonine zorgt ervoor dat je moe wordt en je lichaam dus klaar is om te gaan slapen. 

Er zijn zo nog veel meer factoren waar we slecht door slapen, zoals te veel stress, een slechte omgeving, een slecht bed/matras, slechte eetgewoonten of een slecht ritme. 

Zorgen voor een betere slaapkwaliteit

Door te beginnen met een gezonde levensstijl kom je al een heel eind. Zorg daarnaast dat je een goede slaapomgeving hebt. Je slaapt beter in een kamer met een koele temperatuur en door het volledig donker te maken in de kamer. Bij een goede slaapomgeving hoort natuurlijk ook een goed bed met een goede matras en een passende lattenbodem. Om er zeker van te zijn dat je een bed met matras hebt die bij jou past kun je langsgaan bij een slaapexpert die precies kijkt wat het beste bij jouw lichaam past. 

Hoewel het vandaag de dag moeilijk is om je nergens druk over te maken is het voor je slaap ontzettend belangrijk om je stresslevel zoveel mogelijk te verminderen.

Tags:  

Leave a reply