Eerste hulp bij slapeloosheid

Slaap je al een tijdje niet zo lekker? Vervelend! Een slechte nachtrust is niet alleen ’s nachts heel irritant, je kunt er ook overdag last van hebben.

Help, ik slaap te weinig

Wie slecht slaapt kan zich daar behoorlijk rot door voelen. Iedereen kent wel het gevoel: je ligt in je bed, en de slaap komt maar niet. Je ziet op je wekker ieder uur voorbijkomen, en raakt steeds gefrustreerder. Waarom kan iedereen lekker slapen, behalve jij? En hoe moet dat morgen nou, als je zo veel te doen hebt, maar daar waarschijnlijk veel te moe voor bent?

Voor je het weet kun je niet alleen niet in slaap vallen, maar ben je ook nog eens zo aan het piekeren dat de slaap alleen maar verder uit zicht raakt. Het gevolg daarvan is dat je niet lekker ontspannen in bed ligt, en in de loop der uren steeds meer moeite krijgt om een prettige houding te vinden. In plaats van lekker te ontspannen en je spieren helemaal tot rust te laten komen, lig je uiteindelijk verkrampt en allesbehalve ontspannen in je bed.

Het gevolg? De volgende ochtend ben je niet alleen niet uitgeslapen, je hebt ook nog eens spierpijn. En zeker als die zich in je nek bevindt, kun je er ook nog eens een knallende hoofdpijn aan overhouden.

Wat doe je eraan?

Wat kun je eraan doen als je slecht slaapt? Allereerst zorgen dat je het juiste materiaal hebt; een goed matras, een fijn dekbed en een perfect passend hoofdkussen. Niet alleen kan dit ervoor zorgen dat je opeens wél lekker kan liggen en slapen, het zorgt er ook voor dat als je dan toch wakker ligt, je in ieder geval zo comfortabel ligt.

Met name het uitzoeken van een hoofdkussen is belangrijk, en erg belangrijk van je persoonlijke situatie. Lig je het liefst op je zij? Dan heb je een zijslaapkussen nodig, die de holte boven je schouders goed opvult zodat je nek recht kan blijven. Slaap je daarentegen liever op je buik, dan heb je vooral een heel plat kussen nodig, zodat je nek niet in een rare knak ligt.

Ben je zwanger? Dan lig je vaak om hele andere redenen ’s nachts wakker. Ten eerste is daar je blaas, die je er ieder uur aan herinnert dat er zich van alles afspeelt in je buik. Daarnaast heb je ook vaak last van je rug en bekken, en kun je daar wel wat extra ondersteuning gebruiken. Een zwangerschapskussen dat je helemaal om je heen kunt leggen is dan een goede oplossing. Zo kun je je lijf overal waar het nodig is ondersteunen.

Tags:  

Leave a reply