Wat van invloed heeft koffie op je lichaam?

Er worden veel verschillende dingen gezegd over de invloed van koffie op het lichaam. Zo wordt er beweert dat koffie vocht opneemt, waardoor je sneller uitdroogt. Daarnaast beweren wetenschappers dat je huid ouder wordt van koffie. Maar tegelijkertijd komt er nu steeds meer bewijs dat koffie helemaal niet zo slecht is als altijd gedacht werd. In dit artikel bespreken we de invloed van koffie op het lichaam en waarom het wel of niet slecht is.

Is koffie gezond?

Op deze vraag vroegen we een antwoord aan Frank, barista en websitebeheerder van baristaworden.nl. Hij beschreef duidelijk wat een kopje koffie met je doet, zowel de gevolgen voor de lange als de korte termijn. Uit dit artikel blijkt dat koffie best wel gezond is, als je maar voor arabica koffiebonen kiest. Hier zitten veel antioxidanten in wat helpt vrije radicalen aan te gaan. Je mag dus best een bakje koffie drinken, maar het is niet verstandig om veel cafeïne binnen te krijgen. Je lichaam reageert op cafeïne door hormonen aan te maken. Wanneer deze hormonen constant worden aangemaakt, dan kan dat schadelijk zijn voor het lichaam. Drink daarom alleen koffie in de morgen en middag en mijdt het in de avonduren.

Waar ligt de balans?

De balans verschilt per persoon. Het ene lichaam reageert namelijk feller op teveel cafeïne dan de andere. Sommige mensen nemen een bakje koffie in de morgen en kunnen s avonds niet slapen, anderen drinken koffie in de avond en slapen even later zonder problemen. Een gemiddelde van 2 tot 4 bakjes koffie per dag is prima. Het gaat er dus vooral om dat je voor jezelf de balans leert kennen door goed naar je lichaam te luisteren.

Welke koffiebonen kopen?

Wil je gezonder en bewuster bezig zijn dan is het beter om te kiezen voor arabica koffiebonen. Deze koffiebonen bevatten meer antioxidanten dan bijvoorbeeld robusta koffie en bovendien bevat het minder cafeïne. Robusta koffiebonen bevatten 50% meer cafeïne dan arabica koffiebonen. Lees hier meer over hoe kies je koffiebonen.Tags:  

Leave a reply