Vocht in huis

Vocht in huis

Vocht in het huis of relatieve vochtigheid, niemand ziet hier op te wachten. Vooral omdat een teveel aan vocht in huis niet alleen de inboedel kan aantasten maar ook gezondheidsklachten kan geven.
Een hoge luchtvochtigheid in huis kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is een vochtige kruipruimte.

Meten is weten

De uitspraak meten is weten kent eigenlijk iedereen wel. En ook bij de luchtvochtigheid is dit eigenlijk weer het geval. Ieder mens, ieder dier en elke plant voelt en reageert eigenlijk wel op de luchtvochtigheid. Omdat wij als mens zelf kunnen aanvoelen hoe het staat met de luchtvochtigheid kunnen wij eigenlijk zelf al zeer snel de conclusie trekken of wij te maken hebben met een hoge, gemiddelde of lage luchtvochtigheid. Meer informatie over luchtvochtigheid vind je hier. Toch kunnen wij als de mens de luchtvochtigheid niet exact vaststellen op basis van gevoel. Om bijvoorbeeld het weerbericht nauwkeuriger te maken waardoor men bepaalde zaken in het dagelijks leven beter kan afstemmen op de op dat moment geldende luchtvochtigheid, zijn er technieken ontwikkelt om de luchtvochtigheid zeer nauwkeurig te kunnen meten en om deze zeer nauwkeurig te kunnen vaststellen. In de meteorologie gebruikt men doorgaans een zeer oude techniek om de luchtvochtigheid vast te stellen.

Men werkt met twee thermometers. Het verschil tussen deze twee thermometer is dat men gebruik maakt van één natte en één droge thermometer. Naast deze thermometers maakt men gebruik van een natte en een droge doek die men direct op de thermometers gebruikt. Om de natte thermometer doet men de natte doek, om de droge de droge doek. Wanneer het nu warmer zal worden zal de natte doek de zogenaamde waterdamp loslaten. Door het loslaten van de waterdamp zal de natte thermometer een koudere temperatuur weergeven dan de thermometer met de droge doek. Het verschil tussen deze twee thermometers duid men daarna aan als de luchtvochtigheid. Wanneer je deze techniek goed leest en gaat bekijken kan je eigenlijk wel stellen dat deze techniek niet meer van deze tijd is. Daarom moet deze techniek de laatste jaren ook steeds meer en meer plaatsmaken voor de moderne tijd en maakt men steeds vaker gebruik van elektronische metingen, deze zijn namelijk sneller, maar ook zeker nauwkeuriger. Zelf ook zeer nieuwsgierig naar de luchtvochtigheid?, gebruik de oudste techniek die er bestaat. Haren worden namelijk bij een hoge vochtigheid ruim 3 cm langer.

Tags:  

Leave a reply