Omega 3: Wat je moet weten over het verkrijgen van Veganistische

Omega-3’s

Als je veganist bent, weet je dat het een uitdaging kan zijn om voldoende omega-3 vetzuren in je dieet te krijgen. Dat komt omdat de twee soorten omega-3 vetzuren – EPA en DHA – voornamelijk uit vis of visolieproducten komen. Maar maak je geen zorgen! Er zijn verschillende manieren waarop veganisten en vegetariërs de essentiële omega-3 vetzuren binnen kunnen krijgen die hun lichaam nodig heeft. Laten we eens kijken naar enkele van deze bronnen.

Wat is Omega-3?

Omega-3 vetzuren zijn essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft voor een goede groei en ontwikkeling. Ze spelen een rol bij de hersenfunctie en kunnen het risico op hartziekten, kanker en andere chronische ziekten verminderen. Er zijn drie belangrijke soorten omega-3 vetzuren: EPA (eicosapentaeenzuur), DHA (docosahexaeenzuur), en ALA (alfa-linoleenzuur). EPA en DHA komen vooral voor in dierlijke bronnen zoals vis of krill, terwijl ALA vooral voorkomt in plantaardige bronnen zoals lijnzaadolie of chiazaad.

Tip: omega 3 zwangerschap.

Veganistische bronnen van Omega 3

Voor veganisten die EPA en DHA willen verkrijgen zonder dierlijke producten te consumeren, zijn er verschillende veganistische bronnen van deze essentiële vetzuren die je aan je dieet kunt toevoegen. Deze omvatten zeewier, postelein, chlorella, algenolie capsules, walnoten, hennepzaad, spruitjes, bloemkool, spinazie, boerenkool, edamame bonen, probiotisch verrijkt voedsel zoals sojamelk en amandelmelk yoghurt. Bovendien zijn er nu veel veganistische omega 3 supplementen op de markt die zowel EPA als DHA bevatten, afkomstig van zeealgen, wat een goede bron is voor veganisten die moeite hebben om voldoende omega’s in hun dieet te krijgen via voeding alleen.                         

Naast deze veganistische bronnen van EPA en DHA is er ook ALA, dat te vinden is in plantaardige oliën zoals lijnzaadolie en chiazaadolie, en in noten en zaden zoals walnoten en hennepzaad. Hoewel ALA niet direct wordt omgezet in hetzelfde niveau van EPA & DHA als dierlijke bronnen, biedt het toch gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat onder andere kan helpen bij gewrichtspijn en mentale helderheid.

Conclusie:

Dus daar heb je het! Zolang je een evenwichtig veganistisch dieet eet vol gezonde vetten uit noten/zaden/oliën/etc., plus aanvulling met vegan omega-3 supplementen van goede kwaliteit wanneer nodig – zou je geen probleem moeten hebben om aan je dagelijkse behoefte aan EPA & DHA te voldoen! Vergeet niet dat hoewel sommige plantaardige voedingsmiddelen kleine hoeveelheden van deze essentiële vetzuren bevatten – als je er zeker van wilt zijn dat je voldoende binnenkrijgt – is aanvulling met een veganistische kwaliteitsbron de sleutel!   Met slechts een paar eenvoudige veranderingen – kunnen veganisten overal genieten van alle voordelen die gepaard gaan met deze belangrijke voedingsstof!

Tags:  

Leave a reply