Eerste symptomen van hiv

Weet jij waaraan je hiv kan herkennen? De symptomen van hiv zijn erg verschillend per persoon. Zo lijkt het nog het meeste op griepklachten, maar in sommige gevallen hebben mensen zelfs nergens last van. Dit maakt hiv wel een ‘sluipende’ infectie, want in de tussentijd tast het je lichaam aan en kan je andere menen wel besmetten. We vertellen je in deze blog alles over het herkennen van hiv.

Belang om hiv snel te herkennen

Hoe eerder je hiv herkent, hoe eerder je met een behandeling kan starten. Zo voorkom je ernstige gezondheidsklachten bij een vergevorderde infectie, die uiteindelijk zelf tot aids kan uitgroeien in het laatste stadium. Ook kan je hiv overdragen aan andere mensen, zonder dat je het zelf doorhebt. Je kan hiv oplopen via bloed, sperma, voorvocht en moedermelk. In de meeste gevallen (in Nederland gaat het zelfs om 95%) wordt hiv overgedragen door onveilig seksueel contact. Hiv komt daarnaast in Nederland vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen.

Symptomen van hiv

De symptomen van hiv verschillen erg per persoon. De eerste symptomen van hiv lijken nog het meeste op griepklachten. Denk bijvoorbeeld aan keelpijn, koorts, hoofdpijn en huiduitslag. Deze symptomen zien we vooral in de eerste 2 tot 4 weken van de hiv infectie. Daarna kan je een tijdlang geen last van klachten hebben. In de tussentijd verzwakt het virus wel het afweersysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor andere lichamelijke klachten. Hierna kan je last krijgen van symptomen van vermoeidheid, gewichtsverlies en misselijkheid. In het laatste stadium van de infectie (niveau 3) ontwikkeld hiv zich tot aids.

Wat moet je doen bij hiv symptomen?

Heb je onveilig seksueel contact gehad en herken je enkele symptomen? Dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Kies voor zekerheid en laat jezelf testen. Wil je of kan je niet naar je huisarts of een GGD gaan, dan is een zelftest een alternatief.

Tags:  

Leave a reply