COPD, wat is dat?

Dat is de vraag die de meeste mensen zichzelf stellen wanneer ze deze afkorting voor het eerst horen. De afkorting staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Nu zal deze ziekte je ook weinig zeggen. In dit artikel gaan we daarom op een gemakkelijke manier bespreken wat COPD precies is.

COPD is in eenvoudige woorden een chronische aandoening aan de luchtwegen en de longen met als gevolg dat het lastiger wordt om te ademen. Afhankelijk van hoe ver de aandoening zich heeft ontwikkeld zijn de longen in bepaalde mate beschadigd.

Wat zijn de klachten?

Het klachtenbeeld van COPD is behoorlijk uitgebreid en verschilt bovendien ook nog eens per fase waarin de ziekte zich bevindt. Zo begint het vaak met regelmatig hoesten. Wanneer de COPD zich gaandeweg verder ontwikkelt ontstaat er ook overbodige slijmproductie en komen er heftigere klachten naar voren, zoals bijvoorbeeld kortademigheid.

Huisarts

Oorzaken van COPD

Bij de uitoefening van bepaalde beroepen kun je langdurig en vrijwel dagelijks in contact komen met stoffen die de luchtwegen kunnen irriteren. Wanneer het contact met dergelijke stoffen te veelvuldig en te intensief is ,dan kan er op den duur COPD ontstaan. Omdat in dat geval de oorzaak in het beroep ligt dat iemand uitvoert wordt er ook wel gesproken van beroeps-COPD.

Beroeps-COPD is echter niet de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van COPD. Het roken van sigaretten is namelijk de grootste boosdoener voor het ontstaan van de chronische aandoening. Bedenk echter wel dat wanneer je niet rookt maar wel regelmatig naast rokende collega’s in het rookhok op het werk staat, dat je op de duur ook COPD kunt krijgen. Meeroken is namelijk ook enorm ongezond. Naast roken en beroepsomstandigheden is er ook een erfelijke oorzaak waardoor je COPD kunt krijgen.

Het dagelijks leven met COPD

Omdat COPD tot op vandaag de dag nog altijd niet te genezen is, ben je als patiënt zijnde aangewezen op de hulpmiddelen en de maatregelen die er zijn om de verergering van COPD zo goed mogelijk tegen te gaan. De klachten kunnen per patiënt in hevigheid verschillen, maar over het algemeen hebben patiënten regelmatig last van hun klachten. De mate waarin de klachten opspelen heeft onder andere te maken met de blootstelling aan prikkels. Prikkels zijn bijvoorbeeld tabaksrook, mist en luchtjes die bijvoorbeeld in parfum zijn verwerkt.

Om te voorkomen dat COPD teveel voor beperkingen in het dagelijks leven gaat zorgen, is het van zeer groot belang dat je zo snel mogelijk ingrijpt (ga naar je huisarts) wanneer wordt vastgesteld dat je COPD hebt. Op die manier kun je het verergeren van de longziekte zo goed mogelijk tegengaan en de kwaliteit van leven op een zo goed mogelijk niveau proberen te houden.

Hulpmiddelen bij COPD

Naast het nemen van maatregelen in het dagelijks leven, zijn er ook een aantal hulpmiddelen die ingezet worden om te kijken of de ingezette behandeling het gewenste effect oplevert: voorkomen dat het klachtenbeeld snel verergert. Een van deze hulpmiddelen is de NHG standaard COPD. Wil je meer over dit hulpmiddel weten? Klik dan op de volgende link : meer over de NHG standaard COPD.

Een ander hulpmiddel, dat overigens ook wordt ingezet bij mensen die astma hebben, is de spirometrie test. Deze test heeft als doel om inzicht te krijgen in het functioneren van de longen en wordt daarom ook regelmatig aangeduid als longfunctieonderzoek. Door middel van een spirometer en andere apparatuur kan de arts de test uitvoeren en de informatie die hij nodig heeft vergaren. Een spirometrie wordt vaak meerdere malen uitgevoerd zodat er vergelijkingsmateriaal tussen de verschillende uitslagen is. Om deze test uit te kunnen voeren is echter wel de nodige kennis vereist en daarom is onder andere het volgen van een spirometrie nascholing belangrijk voor artsen. Op die manier kunnen artsen de test zo goed mogelijk uitvoeren en de resultaten op een juiste manier interpreteren.

Tags:  

Leave a reply