Wel of geen uitvaartverzekering afsluiten?

Wanneer er een naaste komt te overlijden, is dat een trieste gebeurtenis. De overleden persoon zal dan begraven of gecremeerd moeten worden. Wanneer er vooraf niets is geregeld zal er, als nabestaande, heel wat op je afkomen. Ook de kosten van een begrafenis of crematie zijn hoog. Wanneer er helemaal niets bijzonders gedaan moet worden kost een standaard begrafenis in Nederland als snel zo’n € 8.000,-. Daarom is het belangrijk dat er vooraf een uitvaartverzekering is afgesloten. Ongeveer 70% van alle Nederlanders hebben een uitvaartverzekering. Er is ook een groep Nederlanders die zelf sparen om begraven of gecremeerd te worden. Wanneer je zelf spaart moet je er rekening mee houden dat je niet weet wanneer je komt te overlijden. Ook kunnen de kosten behoorlijk gestegen zijn voor een uitvaart wanneer je komt te overlijden. Heb je niet voldoende gespaard om de kosten te dekken dan zullen de nabestaanden de meerkosten voor hun rekening moeten nemen. Om dit te voorkomen kun je een Begrafenisverzekering afsluiten.

Waarom is een uitvaartverzekering belangrijk?
Door het afsluiten van een uitvaartverzekering zijn de kosten voor de uitvaart gedekt. Het is belangrijk dat de nabestaanden zijn beschermd. Zou er namelijk geen uitvaartverzekering zijn dan lopen de nabestaanden het risico dat zij de uitvaartkosten moeten betalen. Zij kunnen daardoor voor financiële problemen komen te staan. Om dit te voorkomen zien veel Nederlanders het als een morele verplichting om een uitvaartverzekering te hebben.

 
Invloed uitoefenen op de uitvaart
Wanneer je een uitvaartverzekering afgesloten hebt, kun je zelf vooraf regelen hoe je uitvaart zal verlopen. Wanneer je weet hoe je uitvaart eruit moet komen te zien, kun je een gesprek voeren met een afgevaardigde van de uitvaartverzekeringsmaatschappij. Zo kun je bijvoorbeeld vast laten leggen wat voor een soort kist je wilt hebben als je begraven wilt worden. Ook kun je de bloemen, muziek, auto’s en dergelijke allemaal vooraf als wens kenbaar maken. Wanneer al je wensen bekend zijn, wordt misschien de maandelijkse premie aangepast, maar dan weet je zeker dat alles is verzekerd. Bij het overlijden moet een van de nabestaanden de maatschappij inlichten en alles wordt dan uit handen genomen. Het overlijden is voor de nabestaanden toch al een heftige gebeurtenis genoeg en kunnen het regelen van de uitvaart er niet bij hebben.

Soorten uitvaartverzekeringen
Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kun je kiezen voor een natura uitvaartverzekering of een kapitaal uitvaartverzekering.


Een natura uitvaartverzekering is er een van diensten en product. je stelt daarbij zelf het pakket samen dat je wilt hebben. Wanneer je komt te overlijden wordt er aan de nabestaanden geen geldbedrag uitgekeerd, maar alle zorgen worden uit handen genomen. De uitvaart wordt dan geregeld, zoals je dat hebt aangeven bij het samenstellen van de polis.


Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt een geldbedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Zij kunnen dan de uitvaart naar eigen wens voor je regelen. Er zijn ook uitvaartverzekeringsmaatschappijen die mogelijkheden aanbieden om bepaalde zaken te combineren. Naast het pakket dat je zelf hebt samengesteld wordt er ook nog een extra bedrag uitgekeerd voor extra diensten.

Leave a reply