Goede ventilatie belangrijk voor gezondheid

Tegenwoordig werken we steeds meer thuis. Dat betekent vaak vele extra uren in uw huis. Op kantoor is er vaak klimaatregeling aanwezig, maar hoe zit bij u thuis? Een goede ventilatie is heel belangrijk om gezond en productief te blijven.

Zorg voor frisse lucht

Vooral in kleine ruimtes kan al snel een bedompte lucht gaan hangen. In de herfst of winter is het lastig om de ruimte lekker te luchten: de warmte is zelfs door de kleinste kieren snel weg. De meeste huizen zijn gelukkig voorzien van mechanische ventilatie, maar het ventilatiesysteem is vaak niet op alle ruimtes aangesloten. Zorg daarom dat ook de werkruimtes worden meegenomen bij het aansluiten van een ventilatiesysteem.

Zet de ramen open

De meest eenvoudige manier om het huis goed te ventileren is het raam openzetten. Nu hoeft dat niet midden op de dag, maar u kunt natuurlijk eind van de avond de ramen tegen elkaar open zetten. De meeste mensen houden wel van een koelere temperatuur tijdens het slapen. De frisse lucht verdrijft meteen alle vuile en vochtige lucht in huis.

Warmte terug win unit

Steeds meer huizen zijn voorzien van een WTW-unit. Door de lucht in huis af te vangen, te filteren en er de warmte uit te halen, bespaart u ook nog eens energie. Het systeem voorziet de woning van verse buitenlucht, zodat er een constante aanvoer van frisse lucht is. 

Onderhoud aan ventilatie

Kent u de vergeelde ventilatieroosters waar van alles uit de gaatjes hangt? Mechanische ventilatie reinigen is essentieel om het ventilatiesysteem goed te laten functioneren. Kies voor periodiek onderhoud om de kanalen schoon en fris te houden, de roosters worden tijdens de werkzaamheden vervangen. Als de onderdelen van een ventilatiesysteem jarenlang niet worden gereinigd kunnen ze juist een bron van bacteriën vormen, wat juist weer schadelijk is voor de gezondheid.

Door voldoende te ventileren behoudt u een goede luchtvochtigheid in huis en voorkomt u de vorming van schimmel. Kies voor mechanische ventilatie of een WTW-unit om een gezonde lucht in huis creëren.

Leave a reply