Erectiestoornissen: 5 verrassende redenen

Ongeveer 10 miljoen Nederlandse mannen hebben last van een erectiestoornis. Erectieproblemen omvatten het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden die stevig genoeg is voor geslachtsgemeenschap.

Leeftijd is een van de meest voorkomende oorzaken. Ongeveer vier procent van de mannen ouder dan 50 ervaart erectiele disfunctie, terwijl bijna de helft van de mannen ouder dan 75 er last van heeft.

Hieronder lijsten we 5 andere verrassende factoren op die uw risico op het ontwikkelen van een erectiestoornissen kunnen verhogen.

Medicijnen voor haaruitval of een vergrote prostaat

Medicijnen, zoals finasteride (bekend onder de merknamen Propecia en Proscar) en dutasteride (Avodart), die worden gebruikt voor de behandeling van haaruitval bij mannen en een vergrote prostaat kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals erectiestoornissen en verlies van libido.

Deze medicijnen werken door de hoeveelheid dihydrotestosteron in het bloed te verminderen. Dihydrotestosteron is het mannelijke geslachtshormoon dat helpt om de geslachts aandrijving te handhaven.

Terwijl deze geneesmiddelen kunnen helpen om haaruitval te verminderen en en de symptomen van de urinewegen te verlichten als gevolg van een vergrote prostaat, kunnen de hormonale veranderingen ook leiden tot het onvermogen om een erectie te krijgen.

Te veel en/of te vaak fietsen

De Scythen, die de Iraanse ruiters van de ijzertijd waren, herkenden reeds in de 9e eeuw voor Christus een verband tussen paardrijden en impotentie.

En vandaag de dag lijkt dat verband gegrond, want fietsen over lange afstanden, kan ook het risico op een erectiestoornis verhogen. Een onderzoek uit 2005 gaf weer dat 4 procent van de mannelijke fietsers die minstens drie uur per week in het zadel zaten, een matige tot ernstige erectiestoornis ervoeren.

Wanneer u op een fietszadel zit, draagt u uw gewicht op de zenuwen en slagaders die bloed naar de penis dragen. Na verloop van tijd kunnen deze vaten beschadigd raken, wat resulteert in een verminderde bloedtoevoer naar de penis en een verhoogd risico op erectieproblemen.

Diabetes

Mannen met diabetes hebben twee tot drie keer meer kans op het ontwikkelen van een erectiestoornis dan mannen zonder diabetes.

 De slecht geregelde bloedsuikerspiegel kan de zenuwen en de kleine bloedvaten beschadigen die de bloedstroom naar de penis mogelijk maken.

Hoge bloeddruk

Gezonde bloedvaten en voldoende doorbloeding zijn essentieel voor het krijgen en behouden van een erectie. Ongecontroleerde hypertensie beschadigt de bloedvaten in het lichaam, waardoor ze minder elastisch zijn en minder snel hetzelfde volume bloed kunnen vervoeren.

Maar sommige medicijnen die gebruikt worden om hoge bloeddruk te behandelen, zoals b├Ętablokkers en diuretica, kunnen ook uw risico op erectiestoornissen verhogen. Terwijl niemand moet stoppen met het nemen van deze medicijnen zonder te spreken met zijn of haar arts, kan het maken van veranderingen in levensstijl, zoals het handhaven van een gezond dieet en het hebben van meer lichaamsbeweging uw bloeddruk verlagen, zodat u deze geneesmiddelen niet meer nodig hebt.

Depressie

Maar liefst 61 procent van de mensen met een ernstige depressie kan seksuele problemen ondervinden. Depressie kan meer doen dan enkel uw interesse in seks verminderen.

Er zit een chemische component aan depressie die het moeilijk kan maken om een erectie te krijgen en te behouden. Chemische stoffen helpen de hersencellen communiceren om de bloedstroom naar de penis te stimuleren. Bovendien kan het niet hebben van seks de symptomen van een depressie nog verergeren.

Sommige antidepressiva, namelijk selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s) kunnen seksuele problemen veroorzaken bij de helft van zijn gebruikers. Bij mannen kan dit betekenen dat ze een erectiestoornis, verlies van libido en vertraagde ejaculatie hebben.

Leave a reply