Bouw aan je gezondheid met groene smoothies

Wil je aan je gezondheid bouwen overweeg dan om groene smoothies te gaan drinken. Hier lees je wat groene smoothies voor je gezondheid kunnen betekenen.

Wat zijn groene smoothies?

Groene smoothies zijn drankjes die je van groene bladgroente en vruchten maak. Het aandeel groene bladgroente is iets groter dan dat van het fruit. Groene bladgroente is rijk aan mineralen en spoorelementen. Het aandeel fruit is iets kleiner. Dit wordt gedaan om het suikergehalte van de groene smoothies zo laag mogelijk te houden. Fruit is een goede leverancier van vitamines en antioxidanten. Het fruit in de groene smoothie zorgt voor zoetigheid zonder dat er suiker aan smoothie toegevoegd hoeven worden.

Hoe maak je ze?

Het is eigenlijk heel eenvoudig om zelf je groene smoothies te maken. Heb je hier geen zin in dan kan ze ook kant-en-klaar in de supermarkt kopen. De groene smoothies in de supermarkt bevatten vaak wel een erg groot aandeel vruchtensap. Dit doen supermarkten om de smoothies lekker zoet te maken en het is wat goedkoper dan groente. Hierdoor is het suikergehalte in deze smoothies soms behoorlijk hoog. De meest gezonde groene smoothies maak je daarom gewoon zelf. Hiervoor heb je een blender nodig.

Een blender is een keukenmachine die bestaat uit een grote kan met op de bodem mesjes die snel ronddraaien. Door het draaien van de messen wordt alles naar beneden gezogen en door de messen fijngemalen.

Wat je verder nodig hebt is een vloeistof, groene bladgroente en fruit. De vloeistof mag geen probleem zijn; dit mag namelijk gewoon kraanwater zijn. Groene smoothies zijn het lekkerst als ze koel gedronken worden. Het is daarom verstandig om van tevoren wat water in de koelkast koud te zetten.

In de blender doe je wat stukjes groene bladgroente en wat stukjes fruit. Deze blend je een paar minuten goed zodat je een mooie smoothie krijgt zonder harde stukjes erin.

In plaats van water kan je ook andere vloeistoffen gebruiken zoals kokoswater, (ongezoete) amandelmelk, haverdrink of kokosmelk. Zolang het maar een plantaardige melkvervanger betreft en geen gewone melk. Gewone melk is minder gunstig voor de gezondheid.

Iedere groene bladgroente is geschikt voor het maken van je groene smoothie. Veel gebruikte groentesoorten zijn spinazie, boerenkool en andijvie. Voor beginners in spinazie het meest geschikt, deze smaak is het minst bitter.

In de basis gebruik je het beste een fruitsoort die niet al te exotisch is. Appel, sinaasappel en banaan zijn hiervoor geschikt. Dit zijn ook de goedkoopste fruitsoorten die je in iedere supermarkt kunt verkrijgen. Bovenop je basis fruitsoorten kan je nog gaan spelen met een tweede of derde fruitsoort. Dit om je groene smoothie een ander smaakje te geven of wat extra vitamine mee te geven. Hiervoor zijn fruitsoorten zoals frambozen, aardbeien, ananas, bramen, blauwe bessen en mango geschikt.

Wil je groene smoothies gaan maken gebruik dan deze groene smoothie recepten.

Waarom zijn groene smoothies gezond?

Omdat groene smoothies gemaakt zijn van groene bladgroente en fruit zitten ze boordevol met vitaminen, mineralen, antioxidanten, spoorelementen en bioactieve stoffen. Eén van deze bioactieve stoffen is chlorofyl (bladgroen). Chlorofyl draagt in belangrijke mate bij aan je gezondheid. Deze stof komt alleen voor in groene bladgroente en heeft een soort reinigende werking in het lichaam. Het zorgt ervoor dat je lichaam makkelijker opgehoopte afvalstoffen kan afvoeren.

De vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen zijn bijzonder nuttig voor allerlei processen in je lichaam. Zo bevat een groene smoothie de vitamines en mineralen die je immuunsysteem versterken. Door je immuunsysteem te versterken zal je minder snel infecties of infectieziekten krijgen. En mocht je toch ziek worden dan zal je hier sneller van kunnen herstellen.

Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 250 gram groente en 200 gram fruit te eten. Dit is iets waar 95% van de Nederlanders niet aankomt. 250 gram groente is echt een heel groot portie en omdat we vaak alleen maar bij het avondeten groente eten is dit teveel om in 1 maaltijd te eten. Met groene smoothies wordt het wel mogelijk om je aan deze aanbeveling te houden. Dit dan je dan het beste door een maaltijd (ontbijt of lunch) in zijn geheel te vervangen voor een groene smoothie.

Het voordeel van groene smoothies als maaltijdvervangers is dat je hierdoor tevens minder koolhydraten binnen krijgt. De meeste mensen eten namelijk juist teveel koolhydraten. Zo eten veel mensen bij het ontbijt en de lunch brood en staat er voor het avondeten aardappel, rijst of pasta op het menu. Een groene smoothie bevat minder koolhydraten dan een broodmaaltijd. En bovendien worden de suikers uit groene smoothies langzaam opgenomen door de aanwezigheid van vezels.

Groene smoothies worden dan ook veel gebruikt om af te vallen. Dit wordt gedaan door een groene smoothie als ontbijt of lunch te drinken. De vezels in de groene smoothie geven je een gevoel van verzadiging zodat je geen honger hebt. Tegelijkertijd krijg je op deze manier minder koolhydraten en calorieën binnen waardoor je lichaam vet kan gaan verbranden. Als we koolhydraatrijke maaltijden eten dan is het namelijk lastig om vet te verbranden. Koolhydraten zorgen voor de aanmaak van insuline. Het hormoon insuline zorgt op haar beurt weer voor de opslag van vet. Door de insuline wat omlaag te brengen wordt het gemakkelijker om vet te verbranden.

Groene smoothies zijn erg rijk aan antioxidanten dankzij de groenten en het fruit wat gebruikt wordt. Deze antioxidanten zijn erg belangrijk voor de gezondheid, met name voor de gezondheid op langere termijn. Vrije radicalen beschadigen de cellen in ons lichaam. Hierdoor verouderen we (sneller) en lopen we meer risico op chronische ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en diabetes type 2. Antioxidanten neutraliseren de vrije radicalen zodat het risico op chronische ziekten naar beneden wordt gebracht.

Leave a reply